Welke autoverzekeringen bestaan er allemaal?

Dat er op de markt tal van verschillende soorten autoverzekeringen bestaan is wellicht iets wat we je niet meer hoeven te vertellen. Het bestaan van deze verschillende soorten autoverzekeringen is in eerste instantie best interessant, maar er zijn ook nadelen aan verbonden. Hoe kan je nu namelijk precies voor jezelf uitmaken wat de beste autoverzekering is om gebruik van te maken? In principe wordt het aangeraden om hiervoor een bepaalde vergelijking uit te voeren. Alleen door jezelf echt een goed beeld te geven van de verschillende, bestaande autoverzekeringen en de dekkingen die ze voorzien is het namelijk mogelijk om te kiezen voor die ene autoverzekering die voor jou helemaal perfect is.

             De verschillende soorten autoverzekeringen op de markt

In eerste instantie is het natuurlijk een must om je even een goed beeld te geven van de verschillende autoverzekeringen die er allemaal op de markt zijn terug te vinden. Wanneer we de verschillende verzekeringen voor auto’s even op een rijtje zetten zien we dat we een onderscheid kunnen maken tussen drie verschillende versies. Gaande van de wettelijk verplichte WA-verzekering tot de uitermate complete allrisk autoverzekering. Wij zetten deze drie verschillende soorten autoverzekeringen graag voor jou op een rijtje met hun kenmerken.

                1.) De WA-verzekering (wettelijk verplicht)

Iedereen die een auto koopt weet ongetwijfeld dat deze verplicht moet worden verzekerd. Van alle verschillende autoverzekeringen die er bestaan is het wel uitsluitend de WA-verzekering welke wettelijk verplicht moet worden afgesloten. Daar is een goede reden voor aan te halen. In het verleden kwam het namelijk niet zelden voor dat mensen die schade aanrichten ten opzichte van derden deze schade niet konden betalen. Men was er vroeger ook vaak niet voor verzekerd met alle financiële gevolgen voor de betrokken partij van dien. Om dergelijke situaties te voorkomen werd er op een zeker ogenblik dan maar voor gekozen om de wettelijk verplichte WA-verzekering in te voeren.

Bovenstaande zegt het wellicht al een beetje, de enige schade die door de WA-verzekering wordt gedekt is de schade die je aanbrengt aan derden. Ben je dus met andere woorden betrokken bij een ongeval en heb jij schade aangebracht met je auto aan derden? Dan zal deze schade door de WA-verzekering worden gedekt.  De schade aan het voertuig waar jij mee rijdt is niet verzekerd. Ben jij niet in fout, maar wel de tegenpartij? Dan spreekt het voor zich dat zijn of haar WA-verzekering jouw schade zal verzekeren. Op deze manier kan er altijd een bepaalde financiële garantie worden voorzien bij een ongeval met materiële schade.

                2.) De beperkt casco verzekering

Wil je toch liever kiezen voor één van de meer uitgebreide autoverzekeringen op de markt? In dat geval kan je daarvoor in de richting van een beperkt cascoverzekering kijken. Ook bij dit type van autoverzekering kan je rekenen op de dekking die wordt aangeboden door de WA-verzekering. Echter wordt ze in dit geval wel aangevuld met verschillende vormen van schade die kunnen optreden aan jouw eigen auto. Op dit vlak kan je onder meer denken aan:

  1. Schade die het gevolg is van bijvoorbeeld brand of explosie;
  2. Schade welke is veroorzaakt door inbraak of diefstal;
  3. Schade als gevolg van een aanrijding met een dier;
  4. Schade door storm of ander natuurgeweld;

Naast de bovenstaande schadegevallen is het zo dat beperkt casco autoverzekeringen eveneens tussenkomst bieden bij ruitschade. Is er bijvoorbeeld plots een sterretje ontstaan in de voorruit van je auto? Dan zal ook deze schade door de verzekering zijn gedekt.

                3.) De allrisk autoverzekering

Van alle verschillende autoverzekeringen welke er tegenwoordig bestaan kan er worden gesteld dat de allrisk autoverzekering de meest complete is. Voor dit type van autoverzekering geldt dat je kan rekenen op alle dekkingen die worden aangeboden door de WA-verzekering en de beperkt casco verzekering. Wat dit type van autoverzekering echter zo interessant maakt is de extra dekking voor schade aan de eigen auto. Je leest het goed. Dit type van autoverzekering dekt ook alle schade in die door jou zelf wordt veroorzaakt aan het voertuig. Let wel, in de polisvoorwaarden staat ten allen tijde duidelijk aangegeven dat de schade niet opzettelijk mag zijn veroorzaakt.

De allrisk autoverzekering is de meest complete van alle autoverzekeringen die je kan afsluiten. Dat is natuurlijk interessant, maar er staat ook een vrij stevig prijskaartje tegenover. Wil je graag de allrisk autoverzekering afsluiten? Dan is het altijd interessant om hier op voorhand even een offerte voor aan te vragen en de prijzen bij verschillende verzekeraars te vergelijken. Alleen op deze manier zal je op het einde van de rit kiezen voor die ene allrisk autoverzekering die voor jou echt het interessantst is.

             Welke autoverzekeringen zijn voor jou het meest geschikt?

Bovenstaande informatie heeft je reeds een goed beeld gegeven van de verschillende soorten autoverzekeringen die op de markt zijn terug te vinden. Dit is echter nog maar het begin. Welke van de verschillende soorten autoverzekeringen die er bestaan zijn nu immers voor jou het meest geschikt? Dat is sterk afhankelijk van de situatie in kwestie. Enkele vragen die je, je op dit vlak altijd moet stellen zijn de volgende:

  1. Hoeveel verzekeringspremie wil je betalen voor je autoverzekering?
  2. Gaat het om een nieuwe of tweedehandse auto die je hebt aangekocht?
  3. Hoeveel kilometers leg je op jaarbasis af met je auto?

Van alle verschillende soorten autoverzekeringen die er bestaan is de WA-verzekering veruit de meest voordelige. Veel mensen kijken dan ook automatisch in de richting van dit type van autoverzekering. De voordelige verzekeringspremie waar je hierbij op kan rekenen heeft echter ook een keerzijde. Er wordt namelijk op geen enkele manier schade aan de eigen auto gedekt. Wil je dat wel? Dan zal je toch moeten kijken naar één van de andere, duurdere autoverzekeringen die op de markt zijn terug te vinden.

             Regelmatig opnieuw autoverzekeringen vergelijken loont!

Heb je op een zeker ogenblik één van de verschillende autoverzekeringen op de markt afgesloten? Denk dan niet dat je hier verder geen omkijken meer naar hebt! In de praktijk loont het dan ook altijd meer dan de moeite om regelmatig even terug een vergelijking uit te voeren. Op deze manier kan je bijvoorbeeld jaarlijks of om de paar jaar een leuke besparing realiseren. In ieder geval mag het duidelijk zijn, er zijn naar ieders wens uitstekende autoverzekeringen op de markt terug te vinden die zullen voldoen aan de verwachtingen.

Vergelijk vandaag nog jouw premie op www.diks.nl!