autolaadkranen

Wat zijn autolaadkranen en waar dienen ze voor?

In de industrie en het transport wordt rijkelijk gebruik gemaakt van machines en apparatuur. Vooruitgang op die gebieden heeft ons leven een stuk makkelijker gemaakt. Denk bijvoorbeeld eens aan autolaadkranen. Sommige taken zijn niet eens uit te voeren zonder die machines. Maar wat is een autolaadkraan nu precies, en waar worden ze eigenlijk voor gebruikt? Dat ontdek je hier.

autolaadkranen

Soorten kranen

Een autolaadkraan is een soort kraan. Je kent deze machines wellicht ook als hijskranen. Vaak zijn dat metalen torens die zijn uitgevoerd met kabels en katrollen. De kraan wordt gebruikt om goederen omhoog te hijsen, te laten zakken of om objecten te verplaatsen. Daarbij kun je dus denken aan een hijskraan die speciaal op een vrachtwagen kan worden gemonteerd. Hiermee kan je de auto door middel van de kraan beladen met spullen. Dit is handig omdat je dus direct zowel de vrachtwagen als de kraan bij de hand hebt. De autolaadkraan is vaak opgebouwd uit een kolom, hefarm en een knikarm. De kraan is tevens compact op te vouwen waardoor je deze dus ook gemakkelijk kunt vervoeren. 

Hoe je ze gebruikt

Een autolaadkraan mag je niet zomaar gebruiken. Je hebt daar een speciale licentie en diploma  voor nodig. Het is namelijk niet zo simpel als een auto besturen of een ander kleinsoortig apparaat. De autolaadkraan is ontzettend groot en zwaar, en kan in de verkeerde handen veel schade veroorzaken. Het is dus belangrijk dat je goed weet waar je mee bezig bent.