motorverzekering

Diverse soorten motorverzekeringen, welke kies ik?

Wanneer je besluit een motor te gaan kopen, is dat niet het enige waar je mee bezig moet zijn. In Nederland ben je namelijk verplicht om verzekerd te zijn. Wanneer je een motor aanschaft, moet je vanaf dat het kenteken op jouw naam geregistreerd staat, ook een motorverzekering hebben afgesloten. Welke verschillende soorten verzekeringen er bestaan en wat het verschil is, leggen wij je uit!

3 soorten motorverzekeringen

Zodra je motor binnen is, heb je de keuze uit 3 soorten verzekeringen met verschillende soorten dekkingen:

  • W.A.
  • W.A. + beperkt casco
  • Allrisk

Wettelijke aansprakelijkheid (W.A.)

In Nederland ben je dus verplicht om minimaal W.A. verzekerd te zijn. Dit is de motorverzekering met de minste dekking. Hij vergoedt enkel de schade die jij toebrengt aan anderen. In principe beschermt deze verzekering jou dus niet. Enkel degene bij wie jij schade aanbrengt. Wanneer je W.A. verzekerd bent, krijgt iemand die schade lijdt door jou deze schade altijd vergoed. Schade die je zelf oploopt, krijg je met deze verzekering helaas niet vergoed.

W.A. + beperkt casco

Wanneer je een verzekering wilt waarbij je je eigen schade ook vergoed wilt krijgen, kun je voor een W.A. + beperkt casco verzekering gaan. Mocht je schade krijgen die je zelf hebt veroorzaakt, dan krijg je deze niet vergoed. Hiervoor heb je een verzekering nodig met de meest uitgebreide dekking: W.A. + volledig casco oftewel Allrisk. Schade die ontstaat door een storm of diefstal bijvoorbeeld wordt bij deze verzekering wel vergoed.

Allrisk

Mocht je alle schade aan je motor vergoed willen krijgen, dus zowel schade door eigen toedoen, anderen of bijvoorbeeld diefstal, dan heb je een verzekering nodig met een volledige dekking. Hiermee ben je verzekerd voor alle schade waarvoor je met de W.A. en W.A. + beperkt casco ook vergoed bent, maar daar bovenop ook voor schade aan je eigen motor die je zelf veroorzaakt hebt.

Voor welke verzekering ga jij?

Veel mensen lopen vast op het punt om te bepalen welke verzekering zij nodig achten. Wanneer je een nieuwe motor hebt, doe je er verstandig aan om te kiezen voor een volledige dekking. In geval van een motor die niet erg mooi meer is en ook niet veel waard, is W.A. vaak voldoende. Een beperkte dekking is verstandig wanneer je motor niet helemaal nieuw is, maar ook nog niet helemaal afgeschreven.